Buca Belediyesi, Buca Bilim ve Sanat Merkezi ile Türkiye’nin ilk akademik eğitim veren belediyesi oldu. Bilim ve sanat alanında gelecek vaat eden öğrencilere ücretsiz eğitim veren merkez, gençlere uluslararası arenada Türkiye’yi temsil etmelerinin yolunu açıyor.
Gençlerin ve çocukların bilim, teknoloji, sanat yönünden gelişmelerini desteklemek için 2019 yılında Buca Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bilim ve Sanat Merkezi, üreten bireyler yetiştiriyor.
Bilim dilini genç yaşlarda öğretmeyi, farklı sanat dallarına yeteneği olan çocukların keşfedilmesini ve yeteneklerinin ortaya çıkarılmasını sağlayan Bilim ve Sanat Merkezi, gençlerin ve çocukların bilim ve teknolojiyi takip edebilecekleri, uygulayabilecekleri, kendi projelerini üretebilecekleri ve yetenekleri doğrultusunda sanatsal faaliyetlerde bulunabileceği bir merkez olarak öne çıkıyor.

Gençlerin ve çocukların elde ettikleri bilgileri uygulamalarını ve bu sayede vizyon sahibi olmalarını sağlayan Bilim ve Sanat Merkezi, geleceğin bilim insanlarını ve sanatçılarını yetiştiriyor. Dünya gençlerini Buca IMSEF (International Music, Sicience, Energy, Engineering Fair) Bilim ve Sanat Fuarı ile İzmir Buca’da buluşturan Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi, bilimsel araştırma ve sanat ruhunu tüm Dünya’ya yaymayı, aynı yaş grubundan gençlerin sosyal ve kültürel paylaşımlar yapmasını sağlıyor.
Merkez, ulusal ve uluslararası düzeyde çevre, enerji, teknoloji ile ilgili sorunlara bilimsel araştırmalar yaparak projeler üretiyor ve çözüm buluyor. Öğrendiği bilgiyi uygulayabilen, sorgulayan, bilişim teknolojisinden faydalanabilen bireyler yetiştiren merkez, sanat alanında yetenekli gençlerin desteklenmesine, bilim, teknoloji ve sanatın gelişmesine öncülük ediyor.
Gençlerin bilimsel araştırma sırasında etik kuralları öğrenip, bu kuralları hayata geçirerek yaşamlarında doğruluk ilkesine sahip bireyler olarak yetiştirmesine katkıda bulunan Buca Bilim ve Sanat Merkezi; lise öğrencilerinin bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmaya teşvik ediyor.
Bilimsel araştırmalar yapan, projeler üreten, yeniliğe açık, sorgulayan, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen, kendine güvenen ve yaptığı işten zevk alan nesiller yetiştiren merkez, dünya çapında aynı yaş grubundan gençleri bir araya getiriyor.

Merkez sayesinde bilimsel ve kültürel paylaşımlar yapmaları, yurt dışındaki yarışmalara, Türkiye temsilcisi olarak gençlerin projeleriyle katılımı gerçekleştiriliyor. Gençlerin vizyonlarının genişlemesini ve uluslararası platformda söz sahibi olmalarını sağlayan Buca Bilim ve Sanat Merkezi, müzik yeteneği olan çocukların keşfedilmesi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve bu alanda gelişimlerine destek olmak gibi amaçlar da taşıyor.
Buca Belediyesi tarafından kurulan ve kısa zamanda ulusal ve uluslararası çapta pek çok başarıya imza atan Buca Bilim ve Sanat Merkezi, pek çok ödülün sahibi oldu. Dünya çapında Türkiye’yi temsil eden Buca Bilim ve Sanat Merkezi; fizik, kimya, biyoloji, enerji- mühendislik, bilgisayar-matematik, müzik-piyano gibi alanlarda yarışmaya katılıyor.
Kızılçullu Köy Enstitüsü mirasını yaşatmak için Buca Belediyesi tarafından hayata geçirilen Buca Bilim ve Sanat Merkezi aynı zamanda fuarlara da katılarak kısa sürede uluslararası alanda aldığı ödüllere kentin adını dünyaya duyuruyor.
Buca Belediyesi Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi’nin her yaş grubundan öğrencileri, uluslararası yarışmalarda, fen bilimleri, matematik, yabancı dil, müzik ve sanat alanlarındaki çalışmalarıyla 2 grand, 43 altın, 41 gümüş, 29 bronz madalya ve 25 özel ödül ve onur ödülleri kazandı.
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda üçüncülük ve TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde birincilik kazanan merkez, 4 patent başvurusu yaptı; 5 makale yayınladı.
Farklı alanlarda da eğitimler veren merkezde orkestra, koro, solfej, piyano, dans, girişimcilik, bilim projeleri, sosyal sorumluluk projeleri ve drama çalışmaları yapılıyor. Alanında uzman eğitimciler tarafından yetiştirilen öğrenciler, ilgi alanlarına göre yönlendirilerek bilim ve müzikte dünya çapında büyük başarılara imza atıyor.