Buca Rum Ortodoks Kilisesi, Buca’nın farklı inanç ve kültürlerle olan hoşgörü anlayışını hissedebileceğiniz kutsal mekanlardan biri. Adatepe Mahallesi 24 Sokak üzerinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ne komşu olan yapı maalesef büyük oranda yıkık durumda.
Buca Rum Ortodoks Kilisesi’nin günümüze ulaşmayı başaran parçaları arasında mermerden inşa edilen, yuvarlak kemerli yüksek giriş kapısı ile kapının iki yanı boyunca uzanan bahçe duvarları bulunuyor.

Kilise yıkıntıları üzerine inşa edilen Ahmet Kutsi Tecer İlkokulu ise eğitim-öğretim hayatına devam ediyor. Kilisenin tam olarak ne zaman inşa edildiğine dair detaylı ve genel kabul gören bir bilgi yok.
Ancak bazı tarihi kaynaklar ve anlatılara göre Buca Rum Ortodoks Kilisesi’nin 1800’lü yıllarda mahallede yaşayan Levanten Aileler ya da Rum Aileler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Bazı kaynaklarda ise kilisenin 1796 yılında İzmir Metropoliti Patrik Gregoryus tarafından inşa ettirildiğinden söz ediliyor. 1854’te tadilata giren kilisenin 1961 yılına kadar sağlam bir şekilde ulaştığı biliniyor.

Buca Rum Ortodoks Kilisesi Nerede? 📍
Adres: Adatepe Mahallesi, 24 Sokak, No:2 Buca, İzmir
Buca Rum Ortodoks Kilisesi’ne Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 104, 176, 177, 470, 490, 940, 353, 515 ve 878 numaralı ESHOT otobüsleriyle 40065 ve 40066 numaralı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi otobüs durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüşle Buca Rum Ortodoks Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz.

Buca Rum Ortodoks Kilisesi Ziyaret Saatleri 🕖
Buca Rum Ortodoks Kilisesi ziyarete ve ziyaretçiye kapalı. Yıllar içerisinde yaşanan yıpranma nedeniyle kilise büyük oranda yıkık durumda. Kilisenin dış kapısı yıkılma olasılığına karşı metal bariyerlerle koruma altına alınmış durumda. Kilisenin dış duvarını ve kemerli kapısını sokaktan görebilirsiniz.