İzmir’de Buca denildiğinde birçok kişinin aklına gelen ilk şeylerden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ilçenin en önemli markalarından biri. 20 Temmuz 1982 tarihinde kurulan üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 1 konservatuar, 6 mesleki yüksekokul, 1 uygulama ve araştırma hastanesi ve 60 uygulama ve araştırma merkezi bulunuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2019-2020 akademik yılında 70 binden fazla kayıtlı öğrenci bulunuyordu. Bu öğrencilerin bin 500’e yakını ise 115 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrencilerden oluşuyordu. 2019 yılı verilerine göre üniversite bünyesinde 3 bin 657 akademik ve 4 bin 824 idari personel görev yapıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi kuruluş aşamasında Ege Üniversitesi’nden; Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Adalet Yüksekokulu, Aydın Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan; Buca Eğitim Fakültesi, Denizli Mühendislik Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Demirci Eğitim Yüksekokulu, Denizli Eğitim Yüksekokulu, İzmir Meslek Yüksekokulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, İzmir Devlet Konservatuvarı, Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden; Muğla İşletmecilik Yüksekokulu’nun yapılarını bünyesine kattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Buca’da birden çok kampüste eğitim ve öğretim süreci devam ediyor.
Buca Eğitim Fakültesi
Geçmişi 1959 yılına dayanan Buca Eğitim Fakültesi 20 Temmuz 1982’de Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı bir fakülte haline geldi. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, Güzel Sanatlar Eğitimi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Özel Eğitim, Temel Eğitim, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi, Yabancı Diller Eğitimi bölümlerini içerisinde barındırıyor.
Denizcilik Fakültesi
1988 yılında kuruldu. Türkiye’de deniz işletmeciliği ve yönetimi alanında eğitim veren ilk yükseköğretim birimi olarak biliniyor. Bu fakülteye bağlı Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (eski adı: Güverte Bölümü), Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (eski adı: Makine Bölümü), Lojistik Yönetimi, Denizcilik Eğitimi bölümleri bulunuyor.
Dokuzçeşmeler Kampüsü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu

Tınaztepe Kampüsü
Adalet Meslek Yüksekokulu, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Denizcilik Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Edebiyat Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü