1905 yılında Mimar Vafiadis tarafından tarafından Gavrili Köşkü, Buca Dumlupınar Mahallesi’nin Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alıyor. Günümüzde tam olarak teyit edilmese de birçok tarihi kaynakta göre Gavrili Ailesinin bu köşkte yaşamış olduğu belirtiliyor.
Uzun bir dönem Pengelli Ailesinin konutu olarak kullanılan Gavrili Köşkü, daha sonrasında Yapı Kredi Bankası’nın misafirhanesi olarak kullanılmış. Bir dönem bakımsızlıktan dolayı atıl durumunda kalan Buca Gavrili Köşk, 2008 yılında İsmet Çiftçi tarafından protokolle satın alınarak ciddi bir restorasyondan geçti.

Buca’da yaşamış varlıklı ailelerden olan Gavrili Ailesinin yaşadığı Buca Gavrili Köşk, ismini ailenin bir dönem burada yaşamış olmasından almış olsa da Gavrili Ailesi hakkında elimizde pek fazla bilgi bulunmuyor. Yapıldığı tarih olan 1905’ten 1922 yılına kadar Rum tüccar Costa Gavrili’ye ait olan Gavrili Köşkü’nün bir diğer sahibi ise Pengelley Ailesi.
1930’lu yılların ortasına kadar tütün ticareti yapan Pengelley Ailesinin özel konutu olarak hizmet veren Gavrili Köşk’ün en önemli özelliği Mimar Vafiadis’in ustalık ve özgün bir eseri olması. Buca’da birçok köşk ve malikanenin çizgisel ahşap alınlıkları ya Mimar Vafiadis’e aittir ya da kendisinden esinlenilmiştir.

Hacı Davut Fargoh Köşkü’nün yani Buca Pembe Köşkü’n de mimarı olan Vafiadis, Gavrili Köşkü üç katlı ve yine çizgisel ahşap alınlıkla tasarlamış. Pencere üstü yarım daire kemer ve alınlıkları, özgün motif işçiliği, çizgisel üçgen ahşap alınlığı ve çatıdaki ahşap motifler Gavrili Köşkü’n en önemli özelliklerinden sadece birkaçı.
Sadece Bucalı Levanten ailelerin değil, Bornova’nın varlıklı Levanten ailelerinin mimarı olan Vafiadis’in en özgün işlerinden olan Gavrili Köşkü, 2008 yılına kadar Yapı Kredi Bankası’nın misafirhanesi olarak kullanıldı. İsmet Çiftçi’nin girişimleriyle 2008 yılında bir protokolle satın alınan Gavrili Köşk, uzun ve son derece titiz bir restorasyondan geçti.
Bu restorasyondan sonrası Sini Köşk olarak hizmete açılan Buca Gavrili Köşkü, 2008’den bu yana restoran olarak hizmet veriyor. Yılın 365 günü restoran olması nedeniyle açık olan Gavrili köşk’te aslında daha çok halkın bildiği isimle Sini Köşk’te birçok detay 1905 yılından bu zamana kadar orijinal haliyle sergileniyor.
Gavrili Köşkü Nerede? 📍
Adres: Dumlupınar, Uğur Mumcu Cd. No:53, 35400 Buca, İzmir
Gavrili Köşkü Ziyaret Saatleri 🕖
Günümüzde iki katı ve geniş bahçesiyle Sini Köşk olarak hizmet veren Gavrili Köşkü, yılın neredeyse 365 günü gece saatlerine kadar hizmet veriyor.
Gavrili Köşkü Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 104, 304, 470, 476, 490, 515, 676, 805 ve 940 numaralı ESHOT otobüsleriyle 40035 numaralı Dokuz Eylül Eğitim Fakültesi otobüs durağında inerek 1 dakikalık bir yürüyüşle Gavrili Köşkü’ne ulaşabilirsiniz.