Dumlupınar Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi üzerinde bulunan Hanson Köşkü, 1876 yılında İngiliz Levanten ailelerden Hanson’lar tarafından yaptırıldı. Zemin üstü iki kattan ve yalın bir cepheden oluşan Buca Hanson Köşkü’nün ilk sahipleri Hanson Ailesi hakkında maalesef ki pek fazla bilgiye sahip değiliz.
Geçmişte Levanten ailelerin yolun İzmir şehir merkezine gitmesinden dolayı İzmir Caddesi olarak isimlendirdiği Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yer alan Hanson Köşkü, Buca’da yapım tarihi bilinen ve günümüze kadar ulaşan en eski yapılardan biri.

Osmanlı Devleti döneminde batılı anlamda kurulan ilk bankanın kurucuları arasında yer alan Hanson Ailesinin kendi özel konutları olarak inşa ettirdikleri Hanson Köşkü’nün bulunduğu konum ve geniş arazisi düşünüldüğünde, dönemin zengin levanten ailelerinden olduklarını anlayabiliyoruz.
Hanson Köşkü’nün komşuları arasında; Fargoh Köşkü’nün sahibi Hacı Davut Fargoh (günümüzde Pembe Köşk olarak bilinir), Gavrili Köşkü’nün sahibi yine Gavrili Ailesi, Paradiso-Boudja (Şirinyer-Buca) Tren İstasyonu ve Buca Tren İstastonu’nun mimarlarından Rees Ailesi bunlardan sadece birkaçı.
Tekil sadece kendilerine ait bir arazi üzerinde inşa edilen Buca Hanson Köşkü, sıvasız taş ve tuğlaların kullanıldığı, yatay ve kendine has bir mimari üslupla yalın bir dış cepheye sahip. Her ne kadar yalın bir dış cepheye sahip olsa da aslında kullanılan malzeme, işçilik ve mimari üslubuyla Hanson Köşkü’nün bu dış cephesi günümüze karakteristik özellikleriyle orijinal haliyle gelebildi.
Buca’daki Levanten köşklerinin aksine özel yaşam alanlarının zemin katında, misafir, yemek odası ve yaşam alanlarının üst katta yer aldığı Hanson Köşkü’nün mekan kurgusu, iç mekan düzenlemelerinde detaylı ve özenli işçilikleri ve dış cephe yapısı, batılı anlamda kendine özgü bir üsluba sahip olduğu günümüzde de çok net bir şekilde anlayabiliyoruz.
İngiliz Levanten Ailerinden olan Hanson Ailesi, 1876 yılında Hanson Köşkü’nü yaptırdıktan bir süre sonra hasar görmüş Buca Protestan Baptist Kilisesi’nin de tekrardan onarımında baş aktörlerden biri oldu. Dönemin İzmir Valisi Cabuli (kabuli) Paşa’dan gerekli izinleri almak için mektup da yazan Hanson Ailesi hakkında günümüzde pek fazla bilgiye maalesef ki ulaşamıyoruz.
Buca Hanson Köşkü’ne sonradan eklenen bazı ünsurlarla özgün mimarisini hafif bir şekilde etkilemiş olsa da köşkün arazi içindeki bahçesine inşa edilen ek bina mimariyi anlamakta zorluk çekilmesine neden de olabiliyor.
Günümüzde özel bir mülkiyete sahip olan Hanson Köşkü, yine özel bir eğitim kuruluşunun hizmet binası olarak hizmet veriyor.
Hanson Köşkü Nerede? 📍
Adres: Dumlupınar Mahallesi, Uğur Mumcu Cad. No: 21/A, 35400 Buca, İzmir
Hanson Köşkü Ziyaret Saatleri 🕖
Günümüzde özel bir eğitim kuruma hizmet veren Hanson Köşkü, kamuya açık olması nedeniyle dışarıdan ziyaret edilebilir, iç mekan için de izin alınarak ziyaret edilebilir.
Hanson Köşkü Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 104, 304, 470, 476, 490, 515, 676, 805 ve 940 numaralı ESHOT otobüsleriyle 40035 numaralı Dokuz Eylül Eğitim Fakültesi otobüs durağında inerek 2-3 dakikalık bir yürüyüşle Hanson Köşkü’ne ulaşabilirsiniz.