Buca’ya yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Kaynaklar Köyü’nün merkezi olan Çınaraltı Meydanı, asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde kalmasından dolayı böyle bir isim almış. 30 metreyi aşan boyuyla sadece Kunduracı Çınarı değil diğer asırlık çınar ağaçlarıyla beraber onlarca metreye çıkan ağaçların dallarının geniş ve yüksek alana dağılmasıyla Çınaraltı Meydanı yaz ayları için doğal bir serinleme alanı oluşturuyor.
Özellikle kent planlaması yapılırken çınar ağaçlarının şehrin ekolojik sisteme katkısı ve doğal hava koridorları oluşturması nedeniyle önem sırasında başa getirilmesi ve asırlık çınar ağaçlarını korunması gerektiği kamuoyunda ağır basınca birçok tarihi çınar ağacı tescillenmeye başladı ve Çınaraltı Meydanı’ndaki Kunduracı Çınarı ilk tescillenen tabiat anıtlardan biri oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi girişimi ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin desteğiyle başlayan süreç 29 Nisan 1994’te Kunduracı Çınarı’nın yaklaşık 10 asırlık olduğu kanıtlanarak tescillenmiş oldu. 30 metreyi aşan boyu ve 4 metreyi aşan eni ile Kunduracı Çınarı, konumunda tabiat anıtı tabelasını hak eden ilk ağaç olmakla beraber Çınaraltı Meydanı içerisinde beş farklı çınar ağacı daha tescillenerek koruma altına alındı.
Kunduracı Çınarı’nın Hikayesi
Kunduracı Çınarı’nın isminin ortaya çıkışı ilk olarak zamanında köy ahalisinden birinin çınar ağacının kavuğunda kunduracılık yapmasından dolayı geldiği biliniyor. Ahmet Balcı, nam-ı diğer Ahmet Onbaşı uzun yıllar boyunca Kunduracı Çınarı’ının geniş kavuğu içinde kunduracılık yaptı. Ağaçların dallarına astığı kunduraları ve kavuğu doğal bir dükkana çevirmesi nedeniyle o yıllardan bu yana Kunduracı Çınarı olarak anılan ve ismi resmileşen tabiat anıtının aslında geçmişinde böyle de çok tatlı bir hikayesi var.
Uzunca bir dönem Çınaraltı Meydanı’nın aslında bir meydan olarak kullanılmadığı, köylülerin buraya pek uğramadığını düşünülünce günümüzde bunun tam tersini bu meydanda yaşayabiliyoruz. Biri tam olarak 1028 yaşında olan Kunduracı Çınarı ile birlikte hemen yanındaki beş ağacın da tescillendiği Çınaraltı Meydanı günümüzde özellikle sıcak yaz aylarında Buca için en önemli ferahlama durakların başında denilebilir.
Altı tescilli anıt ağaçların onlarca metre dallarıyla binlerce metrekareyi tamamen doğal olarak gölgelendirildiği Çınaraltı Meydanı’nda gelenekselleşen ilk aktivitelerden biri ağaçların gölgesi altında serinleyerek kahve içmek. Sonrasında yine Çınaraltı Meydanı’nda bulunan Kaynaklar Köyü Üretici Pazarı ise meydandan ve köyden ayrılanların son durağı oluyor.

Asırlık çınar ağaçlarıyla korunan Çınaraltı Meydanı, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi uzmanlarından oluşturulan komisyonla bu ağaçların inceleme, bakım ve onarım gibi önemli işlerini üstlendiler.
Kunduracı Çınarı ve Çınaraltı Meydanı Nerede? 📍
Adres: Kaynaklar Merkez, Şht. Arif Serçe Sk. 11 A, 35395 Buca, İzmir
Kunduracı Çınarı ve Çınaraltı Meydanı Ziyaret Saatleri 🕖
Tamamen kamuya açık olan 10 asırlık Kunduracı Çınarı ve diğer tescilli beş çınar ağacından oluşan Çınaraltı Meydanı’na uğramak için haftanın yedi günü ziyaret edebilirsiniz.
Kunduracı Çınarı ve Çınaraltı Meydanı’na Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 177 numaralı ESHOT otobüsü ile Kaynaklar Son Durak’ta inerek yaklaşık 3-5 dakikalık bir yürüyüşle Kunduracı Çınarı’na ve Çınaraltı Meydanı’na ulaşmak mümkün. Ayrıca Hasanağa Bahçesi önünde kalkan dolmuşlarla da Çınaraltı Meydanı’na çok kolay ulaşabilirsiniz.