1800’lerin ortalarında Rees ailesi tarafından yaptırılan Rees Köşkü, günümüzde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi dekanlık binası olarak kullanılıyor. Buca demiryolu hattının kurulmasında baş aktörlerden olan Rees Ailesinin yaptırdığı bu köşk tipik İngiliz mimarisine sahip. İki asırdır ayakta duran Rees köşkü, Buca’nın en önemli yapıları arasında bulunuyor.
Kuşaklar boyunca Bucalı olarak bilinen, kendilerini de Bucalı olarak ifade eden Rees Ailesi için hem İzmir’in hem de Buca’nın simgesel ailelerinden biri demek yanlış olmaz. Rees Ailesi’nin önceleri pamuk üretimi ile başlayan ticaret hayatı daha sonra maden işletmeciliği ile büyük bir servet kazanarak devam etti. Aile, bu servetini de önemli ölçüde Buca için harcadı. Kuşkusuz ki bunlardan bazıları; Buca demiryolu, Rees köşkü, Şirinyer Hipodromu ve Buca Proteston Kilisesinin sanatsal değerler taşıyan vitray camları olarak sıralanabilir.

İngiltere Kraliçesi Victoria’nın yazlık sarayının aslında bir kopyası olsa da pek bilinmeyen Buca Rees Köşkü, tipik bir İngiliz mimarisine sahip 3 katlı bir malikane. Çok geniş bir araziye yayılan Rees Malikanesinin kuzeyinde bulunan at yarışı için kullanılan haralar günümüze kadar gelmiş. Buca Rees Köşkü’nün tam yapım tarihi bilinmese de 1880 ve 1890 yılları arasında yaptırıldığı düşünülüyor. Bina içerisindeki ahşap işçliği ile öne çıkan sanatsal değerlere sahip öğelerde dolu Rees Malikanesi, içerisinde bulunan şöminelerdeki tavus kuşu işlemeleri ile benzer yapılardan ayrılıyor.
Gerek dış formu, gerekse de iç formunun derin bir geometrik mimari anlayışla inşa edilen Buca Rees köşkü, dönemin İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından Birinci Dünya Savaşı’nda el konularak yatılı kız öğretmen okulu olarak kullanılmış. Savaşın sonunda tekrardan Rees Ailesi’ne geri verilen köşk, 1930’larda ailenin Türkiye’den ayrılması ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınıp, tekrardan eğitim amaçlı hizmete açılmış.

İzmir ile bağları 1947 yılına kadar devam eden Rees ailesi, Vali Rahmi Bey’in kaçırılan oğlunu kurtarmak için fidye ödemesi ile de hatırlanıyor. Günümüzde Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan Rees köşkü, Eğitim Fakültesi Dekanlığı olarak hizmet veriyor.
Rees Köşkü Nerede? 📍
Adres: Buca Eğitim Fakültesi Kampüsü Uğur Mumcu Cad. 135. Sk. No: 5, 35380 Buca
Rees Köşkü Ziyaret Saatleri 🕖
Günümüzde Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı olarak hizmet veren Buca Rees Köşkü; mesai saatleri içerisinde resmi işlemler için hizmete açık. Hafta sonu ise Rees Köşkü hizmete kapalı. Köşkü ziyaret etmek isteyenlerin ise dekanlık yönetiminden izin ve randevu alması gerekiyor.
Rees Köşkü’ne Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 104, 304, 470, 476, 490, 515, 676, 805 ve 940 numaralı ESHOT otobüsleriyle 40035 numaralı Dokuz Eylül Eğitim Fakültesi otobüs durağında inerek 2 dakikalık bir yürüyüşle Rees Köşkü’ne ulaşabilirsiniz.
[…] Buca’da ziyaret edebileceğiniz 10 köşk veya tarihi yapıdan biri olan Buca Rees Köşkü hakkında detaylı bilgi bu linkte: https://bucayikesfet.com/rees-kosku-buca […]