Mevlana Heykeli, Buca’nın Yaylacık Mahallesi’nde, Tıngırtepe Mevkii’nde yer alıyor. Buca’nın sembollerinden birine dönüşen Mevlana Heykeli, 20 Haziran 2003 tarihinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Deniz seviyesinden 75 metre yükseklikte yer alan ve Buca’ya hakim konumuyla tüm ilçeyi kucaklayan Mevlana Heykeli, Heykeltıraş Eray Okkan tarafından 7 ay gibi bir sürede hazırlandı. 25 ton bakırla kaplı olan heykel havanın kararmasıyla birlikte lazer ışıklarla aydınlatılıyor.
Heykelin kaidesinin yanı başında Buca Belediyesi iştiraki Bucamar tarafından işletilen Neva Kafe ve Üretici Kadınlar Pazarı bulunuyor.
Tıngırtepe’nin Hikayesi
Mevlana Heykeli’nin bulunduğu nokta tarih boyunca pek çok hikayeye hayat vermiş. Mevlana heykelinin yapımından çok önce, Buca’nın sahip olduğu Tıngırtepe’de (Tıngıroğlu Tepe), Tıgıroğlu adında İstanbullu zengin, Katolik bir Ermeni’ye ait olduğu belirlenen üç kule evden biri yer almıştır. 1845 ya da 1846 da yapıldığı düşünülen kule ev, esas kendisinden ziyade sahibi olan kişinin hikayesi ile dikkat çekiyor.
Bu hikayelerde vejetaryen olduğu belirtilen kulenin sahibi Katolik Ermeni Petros Tıngıryan’ın (Tıngıroğlu) 40 yıl kadar Buca’da yalnız yaşadığı ve kadınlara kin beslediği anlatılır. Buna karşılık evinde çok geniş bir kütüphaneye sahip olup çok okuduğu, dokuz ayrı dilde (Ermenice, Yunanca, Latince, Arapça, Farsça, İtalyanca, İngilizce, Fransızca ve Sanskritçe) konuşabildiği ve tüm insanların anlayacağı ortak bir dil oluşturmakla meşgul olduğu belirtilir.
Petros, “dünya çapında bir dil” anlamına gelen “Sahleray” adını verdiği çalışmalarıyla gizemli bir dilin yaratıcısı olarak kabul ediliyor. Bu inanılmaz çabasının amacı uluslararası barışı ve sevgiyi teşvik etmek olarak biliniyor. Ayrıca evrensel dilinin öğretilmesi için özel bir ders kitabı, bir gramer ve nadir de olsa gelen ziyaretçilere kendisiyle iletişim kurmalarını sağlamak için verdiği özel bir sözlük hazırladı. Ayrıca kendi alfabesine uygun özel bir müzik nota sistemi geliştirdi.
Petros Tıngıryan, “Beyaz Topraklar” adını verdiği tepenin düzlüğüne inşa ettiği kule tipi evinin kapısına “Ayzeratand – Bilgelik Tapınağı” yazdırmış ve 1881 yılında bir akşamüstü, 40 yıl yaşadığı bu evin içinde uzun süre önce kazdığı bir mezar alanına gitmiş ve bilinçli bir ölüm uykusuna yatmıştır. Ertesi gün daimi ziyaretçileri onu görmeye geldiğinde mezarında ölü bulmuşlardır.
Tıngırtepe’nin esas masalı ise çok erken yitirdiğimiz Beatles üyesi John Lennon’nun yazdığı “Fool On The Hill (Tepedeki Aptal) şarkısının sözleriyle Petros Tıngıryan’a yapılan atıftadır. Belki de Petros’u çok iyi tanıyan İzmir Bucalı bir İngiliz Levanten’in torunu- onun bu farklı hayat hikâyesini, Beatles üyelerine anlatmıştır.
Günümüzde ise sadece sarnıç kalıntıları mevcut olan kule evin bulunduğu tepe üzerindeki, 20 dönümlük arazi üzerinde 25 metre yüksekliğinde dünyanın 3. Büyük heykeli olduğu belirtilen evrensel kardeşliğin dilini konuşturan Mevlana’nın Heykeli bulunuyor.
Mevlana Heykeli Nerede? 📍
Adres: Yaylacık, 190/3. Sk. No:40 35400 Buca, İzmir
Tıngırtepe Mevlana Heykeli Ziyaret Saatleri 🕖
Mevlana Heykeli, herhangi bir saat sınırlaması olmadan günün her saatinde ziyaret edilebiliyor. Mevlana Heykeli’ni ziyaret için herhangi bir ücret alınmıyor. Neva Kafe ise pazar ve pazartesi günleri hariç haftanın 5 günü 10.00-20.30 saatleri arasında hizmet veriyor.
Tıngırtepe Mevlana Heykeli’ne Nasıl Gidilir? 🚖
🚌 Otobüs: 285 ve 875 numaralı Evka-1 ESHOT otobüsleriyle 40510 numaralı Mevlana Heykeli otobüs durağında inerek 5 dakikalık bir yürüyüşle Tıngırtepe Mevlana Heykeli’ne ulaşabilirsiniz.